5 populiariausi kavos gėrimai

  admin  

  KAVA96 BLOGO ĮRAŠAI

5 populiariausi kavos gėrimai

Kava – vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi. Mes išrinkome mūsų požiūriu 5 populiariausius kavos gėrimus.

Espresso

Espresso kilmės šalis yra Italija. Espresso yra nedidelis koncentruotas kavos gėrimas (30-40 ml), paruoštos kavos aparate. Paruošimo metu vanduo yra filtruojamas pro maltą kavą naudojant aukštą slėgį. Tinkamai paruošto Espresso skonis yra tikrai puikus! Espresso atskleidžia visus unikalius atspalvius ir įvairių kavos pupelių skonius. Ruošiant idealų Espresso, būtina atsižvelgti į daugelį veiksnių: pupelių malimo rūpumą, jų kiekį, vandens temperatūrą, ekstrahavimo laiką. Optimalus vandens slėgis ruošiant Espresso - nuo 8,2 iki 9 atmosferų. Vandens temperatūros pasirinkimas priklauso nuo konkrečios kavos rūšies ir skrudinimo laipsnio. Šviesaus skrudinimo kava ruošiama 93-96°C temperatūroje, vidutinio skrudinimo 91-93°C, tamsaus 89-91°C. Vidutinis ekstrahavimo laikas turėtų būti nuo 23 iki 30 sekundžių.

Espresso kava

Espresso ruošimui beveik visada naudojamas kelių rūšių kavos pupelių mišinys (kitaip vadinamas blend’as). Paprastai Espresso mišiniai yra paruošti iš įvairių arabikos rūšių. Tačiau dažnais atvejais mišiniuose naudojama ir robusta. Arabika turi švelnų skonį. Robusta yra stipresnė, kartesnė, aštresnė. Joje yra daugiau kofeino. Robusta naudojama skonio pilnumui, saldumui, bet svarbiausia: ji suteikia stabilią kavos putą.  Pupelių skrudinimo laipsnis turėtų būti vidutinis ar vidutinis tamsus. Skaniausia kava yra šviežiai malta, todėl geriausias variantas būtų pirkti ne sumaltas, bet sveikas kavos pupeles, nes šiuo atveju kava saugojimo metu neišsivėdina ir išsaugoja savo aromatą bei savybes.

Lungo

Lungo tai kavos gėrimas, gaminamas naudojant kavos aparatą. Paruošimo procesas panašus į Espresso, bet su didesniu kiekiu vandens. Paprastai Lungo paruošimui naudojama dvigubai daugiau vandens nei Espresso (90 ml). Ruošiant Lungo, ekstrahavimo procesas trunka ilgiau, todėl į puodelį patenka daugiau medžiagų ir mikroelementų iš sumaltų kavos pupelių. Rezultate gauname stipresnį ir kartesnį kavos skonį su didesniu kofeino kiekiu. Siekiant išvengti pernelyg didelio ekstrahavimo ir pernelyg kartaus skonio, kavos pupelės turėtų būti sumaltos truputi stambiau nei Espresso. Lungo - panašus į Americano vandens ir kavos proporcijomis. Tačiau čia vandens kiekis naudojamas gaminant kavą, priešingai nei Americano, kur vanduo pilamas į paruoštą Espresso.

Lungo kava

Lungo paruošimui tinka Arabikos ir Robustos mišinys santykiu 80:20 %, ne daugiau. Norėdami gauti minkštesnį gėrimą, naudokite tik arabikos pupeles (single origin arba jų mišinį). Skrudinimo lygis – tik vidutinis.

Ristretto

Ristretto - gaminamas taip pat, kaip ir espresso. Tačiau jeigu Espresso puodeliui reikia 30-40 ml vandens, Ristretto – tik 15-20 ml. Tokiu būdu paruoštas gėrimas turi beveik visus eterinius aliejus ir aromatus, kaip ir Espresso, bet stipresnį skonį. Dėl to daugelis žmonių klaidingai mano, kad Ristretto yra daugiau kofeino nei Espresso. Tačiau viskas yra atvirkščiai: Ristretto sudėtyje yra daug mažiau kofeino. Tai yra todėl, kad kofeinas ir kartumo suteikiantys taninai pradeda išsiskirti po 15 sekundžių ekstrahavimo (priminame, kad Espresso ekstrahavimo laikas nuo 23 iki 30 sekundžių). Taip paruošta kava turėtų būti saldesnė ir turėti intensyvesnį skonį. Patiekiama su stikline vandens.

Ristretto kava

Kokias kavos pupeles naudoti Ristretto kavos ruošimui? Rekomendacijos būtu tokios pačios kaip ir Espresso kavos gėrimui.

Americano

Americano yra labai populiarus gėrimas dėl savo švelnaus skonio. Jis pateikiamas beveik visose kavinėse ir restoranuose. Taip pat jį labai lengva paruošti namuose. Americano susideda iš Espresso praskiesto didesniu kiekiu karšto vandens.. Americano gavo savo pavadinimą iš gėrimo, kurį amerikiečių kariai gėrė Italijoje Antrojo pasaulinio karo metu. Tradicinis itališkas Espresso buvo per stiprus kareiviams, pripratusiems prie švelnesnės amerikietiškos kavos, todėl jie tiesiog įpildavo į Espresso karšto vandens. Americano galima paruošti įvairiais būdais, priklausomai nuo pageidaujamo stiprumo. Paprastai naudojamas Espresso ir vandens santykis 1:1. Bet jeigu šis santykis yra per stiprus, galima naudoti 1:2 Espresso ir vandens santykį. Kaip paruošti tobulą Americano: paruoškite 30 ml karšto vandens (apie 85 laipsnių) į aukštą puodelį - išvirkite Espresso - įpilkite Espresso į puodelį su karštu vandeniu. Nors Americano yra mėgstamas daugelio, kai kuriems jis gali pasirodyti pernelyg vandeningas ar minkštas. Jei norite gauti didesnį puodelį puikios kavos su intensyvesniu skoniu tuomet Lungo bus puiki alternatyva.

Americano kava

Kadangi klasikinis Americano yra standartinis Espresso ir vanduo, tai ir kavos pupelių pasirinkimo rekomendacijos būtu panašios. Skirtumas būtų tas, kad šiam gėrimui puikiai tinka Arabika ir Robusta mišinys santykiu 90:10%. Naudokite kavos pupeles paskrudintas nuo vidutinio iki vidutinškai - tamsaus lygio. Nuo skrudinimo lygio priklauso gėrimo skonis. Kuo tamsesnis skrudinimas, tuo daugiau kartumo kavoje ir mažiau rūgštumo. Pupeles sumalkite smulkiai, kaip Espresso.

Cappuccino

Cappuccino - ši itališka klasika tapo nebeatsiejama nuo bet kurios kavinės meniu. Tradicija į stiprią kavą įpilti pieno, siekiant sušvelninti skonio aštrumą, atsirado maždaug XVII amžiuje. Jau nuo XVIII amžiaus pabaigos kava su pienu buvo patiekiama visose Europos kavinėse. Cappuccino yra kava, kurią sudaro Espresso , pienas ir pieno putos. Visi gėrimo komponentai turi būti aukštos temperatūros ir pateikiami šiltame puodelyje, kurio tūris yra 150-180 ml. Capuccino išlieka puiki Espresso ir pieno skonių pusiausvyrą. Tai aukso viduriukas tarp Latte ir Flat White. Aromatizuotas Cappuccino gaminamas pagal tą pačią technologiją, įpilant į jį truputi sirupo – karamelės, šokolado, vanilės ar kito pagal skonį. Sirupas įpilamas į kavą prieš įpilant į gėrimą pieną.

Cappuccino kava

Cappuccino paruošimui idealus pasirinkimas būtų arabika ir robusta kavos pupelių mišinys santykiu net iki 70:30%. Kartu jos sukuria unikalų aromatą. Nebijokite Robusta kartumo – pienas jį sušvelnins, tačiau gėrimas bus gaivesnis dėl didesnio kofeino kiekio. Cappuccino nebus blogesnis, jei jį gaminsite tik iš arababikos. Gėrimas pagamintas naudojant tik arabikos pupeles bus mažiau stiprus dėl mažesnio kofeino kiekio. Pieno pasirinkimas yra labai svarbus. Geriausia plakimui reiktų naudoti pieną, kuriame riebalų kiekis yra ne mažesnis kaip 2,5%. Visada naudokite pieną atšaldytą iki 2-6 °C temperatūros.

Kavos paruosimo budai